Kluski ziemniaczane

Kto nie lubi kluseczek? Mało znam takich osób. A że i ja jestem smakoszem wszelkiego rodzaju kluch, polecam wypróbować te kluseczki. Na drugie danie mogę polecić Pierogi ruskie a na deser Pierogi z czereśniami. Smacznego!

Kluski ziemniaczane

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 100 g mąki pszennej
– 2 żółtka
– sól

Przygotowanie:
Połowę ziemniaków ugotować i dokładnie rozgnieść albo przepuścić przez praskę. Przestudzić. Drugą połowę zetrzeć na tarce. Ziemniaki połączyć razem z mąką i żółtkami. Posolić. Wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli zbyt mocno się klei podsypać mąką.
W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Z ciasta uformować kluseczki i wrzucać na wrzątek. Gotować kilka minut po wypłynięciu.

Podawać z dowolnym mięsem i sosami.

Dodam, że na drugi dzień, odsmażane są najlepsze.

 

12 komentarzy

  1. OJ chętnie bym zjadła takie kluseczki!

  2. Też przepadam za kluchami.

  3. OJ chętnie bym zjadła takie kluseczki!

  4. Też przepadam za kluchami.

  5. Jakie śliczne zdjęcie…
    U nas na takie kluski mówi się: kopytka

  6. Kopytka robię z samych gotowanych ziemniaków, a tu są pół na pół. Inne troszkę w smaku.

  7. Jakie śliczne zdjęcie…
    U nas na takie kluski mówi się: kopytka

  8. Kopytka robię z samych gotowanych ziemniaków, a tu są pół na pół. Inne troszkę w smaku.

  9. no własnie niby kopytka, ale robi się inaczej…wypróbuję:)

  10. Jolanta Szyndlarewicz

    no własnie niby kopytka, ale robi się inaczej…wypróbuję:)

  11. Wyglądają smacznie :)
    Ja robię bardzo podobnie, tylko nazywa się to u nas kluski śląskie, może kiedyś spróbujesz?
    Ja Twoich chętnie :)

  12. Wyglądają smacznie :)
    Ja robię bardzo podobnie, tylko nazywa się to u nas kluski śląskie, może kiedyś spróbujesz?
    Ja Twoich chętnie :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*